مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران در آخرین نشست خبری در سال 88 به تشریح فعالیتهای انجام شده در بازار سرمایه پرداخت و اهداف هفت گانه شرکت بورس در سال آینده را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دکتر حسن قالیباف اصل ـ مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران ـ در نشستی خبری به تشریح فعالیتهای انجام شده در بازار سرمایه پرداخت و گفت: در سال جاری دامنه نوسان از سه به 5/3 درصد افزایش و حجم مبنا برای 11 شرکت کاهش یافت.
وی یاد آور شد: افزایش دامنه نوسان جزو سیاستهای شرکت بورس است که در کمیته فرعی شورای بورس بررسی شده و امکان افزایش آن در سال آینده وجود دارد.
وی افزود: در سال جاری حراج بر مبنای تعیین قیمت پایانی به سازمان بورس پیشنهاد شد که این پیشنهادات در دستورالعمل جدید لحاظ میشود.
* ارائه مجوز بازار گردانی به یک شرکت
وی به بازنگری دستورالعمل بازارگردانی در سال جاری اشاره و از نهایی شدن بازار گردانی شرکت توسعه عمران فارس خبرداد و افزود: تاکنون دو درخواست برای بازارگردانی مطرح شده است که در حال حاضر بازارگردانی شرکت توسعه عمران فارس نهایی و مجوز بازارگردانی برای این شرکت صادر شد.
وی با اظهارامیدواری از اینکه بازارگردانی از ابتدای سال آینده در بازار انجام شود خاطرنشان کرد: شرکتهایی که در بازار دوم بورس پذیرفته میشوند باید بازارگردان داشته باشند که لیست این شرکتها تهیه و به سازمان بورس ارسال میشود.
* سال بینظیری را در حال سپری هستیم
قالیباف در ادامه حجم و ارزش معاملات بورس در سال 88 را مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه از لحاظ حجم معاملات و بازده سال بینظیری را در حال سپری هستیم افزود: حجم کل معاملات در سال جاری 18 هزار میلیارد تومان بود که این میزان در مدت مشابه سال گذشته 13 هزار و 600 میلیارد تومان ثبت شد که این رقم رشد 33 درصدی را در حجم کل معاملات نشان میدهد.
وی ادامه داد: بدون لحاظ حجم معاملات خرد و بلوک، حجم معاملات بورس شش هزار میلیارد تومان است که در سال گذشته چهار هزار و 800 میلیارد تومان بوده و رشد 21 درصدی را داشته است.
* رشد نسبت فعالیت در بورس، ارزش بازار و شاخص کل
قالیباف با بیان اینکه نسبت فعالیت در بورس از 31 درصد در سال 87 به 33 درصد در سال جاری رسیده است، به میزان معاملات روزانه بورس اشاره کرد و گفت: متوسط معاملات روزانه بورس در حال حاضر 77 میلیارد تومان است که این میزان در سال گذشته 60 میلیارد تومان بوده است.
به گفته وی ارزش بازار سرمایه که در ابتدای سال 44 هزار و 800 میلیارد تومان بود در پایان سال با رشد 38 درصدی مواجه شده و به 63 هزار میلیارد تومان در پایان سال رسیده است. علاوه بر این نسبت P/E بازار سرمایه 83/5 واحد است که نسبت به ابتدای سال رشد دو واحدی را نشان میدهد.
وی اضافه کرد: همچنین شاخص کل بورس که در پایان سال گذشته هفت هزار و 966 واحد ثبت شده بود در حال حاضر در عدد 12 هزار و 221 واحد قرار گرفته است که این رقم بازده 53 درصدی را نشان میدهد.
وی به رشد تعدا دفعات معاملاتی اشره کرد و افزود: میزان دفعات معاملاتی از یک میلیون و 800 هزار دفعه در سال گذشته به سه میلیون دفعه معاملاتی رسیده است که این میزان رشد 60 درصدی را در افزایش دفعه معاملاتی نشان میدهد.
قالیباف در ادامه تصریح کرد: در سال جاری کل سود شرکتها ده هزار میلیارد تومان برآورد شد که از این میزان هفت هزار و 500 میلیارد تومان معادل 78 درصد سود تقسیم شد.
* 90 درصد واگذاری ها از طریق بورس انجام شد
قالیباف تصریح کرد: در سال جاری بیشترین حجم خصوصی سازی بالغ بر 90 درصد واگذاریها از طریق بورس اوراق بهادار انجام شد که عملکرد خوبی را برای بازار سرمایه داشته است.
وی به خرید و فروش سهامداران حقیقی و حقوقی در بازار سرمایه اشاره و اعلام کرد: طبق آمار خرید سهامداران حقیقی بیشتر از فروش آنها بوده است به طوری که خرید سهامداران حقیقی 330 میلیارد تومان نسبت به فروش آنها بیشتر بوده است. این در حالی است که خرید سهامداران حقوقی 10 هزار میلیارد تومان بالاتر از فروش آنها بوده است.
* تدوین اهداف هفتگانه شرکت بورس در سال 89
قالیباف در ادامه از اهداف هفت گانه شرکت بورس برای سال آینده خبرداد و افزود: این اهداف از برنامه استراتژی پنج ساله بورس استخراج شده است که این برنامه در حال نهایی شدن بوده و به زودی اعلام میشود.
وی توضیح داد: ارتقاء سهم بازار سرمایه در تامین مالی فعالیتهای مولد اقتصادی، بکارگیری مقررات و رویههای موثر برای حفظ سلامت بازار، تعمیق و گسترش بازار با بهرهگیری از فناوری و فرآیندهای به روز و کارآمد، توسعه دانش مالی و گسترش فرهنگ سرمایهگذاری در کشور، توسعه و تسهیل دسترسی به بازار از طریق کارگروههای فناوری اطلاعات، رعایت اصول پاسخگویی، شفافیت و تعامل با ذینفعان و توسعه مستمر داراییهای فکری و سرمایههای انسانی شرکت از اهداف هفتگانه شرکت بورس در سال 89 است.
وی اضافه کرد: طبق این اهداف 38 برنامه برای سال 89 در نظر گرفته شده است که به دو قسمت برنامههای جاری و برنامههای توسعهای تقسیم میشود که از مهمترین برنامههای جاری شرکت افزایش نقدشوندگی و شفافیت بازار و پذیرش 11 شرکت جدید در بورس است که این شرکتها عمدتا شرکتهای پالایشگاهی، بیمه ای و بانکی است.
* برنامههای توسعهای شرکت بورس
وی در ادامه برنامههای توسعهای شرکت را مورد توجه قرار داد و گفت: از مهمترین طرحهای توسعهای سال آینده شرکت بورس راه اندازی نظام بازاریابی برای شناسایی و جذب ناشران برای پذیرش در بورس به خصوص شرکتهای خصوصی، طراحی سازوکار نظارت بر بازار و تهیه و تدوین مقررات و بسترهای فنی مورد نیاز است.
قالیباف یادآور شد: در سال گذشته روی ابزارهای جدید به خصوص اوراق آتی سهام مطالعاتی انجام شد و در هیات مدیره سازمان بورس تصویب شد که امیدواریم نرمافزار این اوراق به زودی نهایی شده و شاهد راهاندازی آن در سال آینده باشیم.
* استفاده از سیستم بورس کالا برای اوراق آتی سهام
سخنگوی شرکت بورس در مورد سیستم معاملات اوراق آتی سهام توضیح داد: با توجه به اینکه شورای عالی بورس مجوز یک ساله به منظور راه اندازی آزمایشی اوراق آتی سهام در بورس را صادر کرده است لذا مقرر شد که در کوتاه مدت از سیستم معاملاتی بورس کالا برای این منظور استفاده شود ولی به طور همزمان نیز با گروههای خارجی برای خریداری سیستم جدید مذاکراتی انجام و مناقصه برگزار میشود.
به گفته او علاوه بر اوراق آتی سهام برخی ابزارهای جدید مانند قرارداد اختیار معامله در سال آینده توسط شرکت بورس دنبال میشود که بعد از گرفتن مجوزهای لازم نهایی و اجرا خواهد شد.
وی در ادامه تدوین مقررات و رویههای معاملات برای دسترسی آنلاین به بازار سرمایه را از دیگر برنامههای شرکت بورس دانست و گفت: برای این منظور کمیته مورد نظر تشکیل و پیگیریهای لازم انجام میشود.
* تحقق EPS پنجاه و سه تومانی شرکت و پیشبینی 45 تومانی برای سال آینده
قالیباف در مورد EPS شرکت در سال آینده اظهار کرد: EPS شرکت بورس در ابتدای سال 30 تومان پیشبینی شده بود که به 43 تومان ودر نهایت با تعدیل به 53 تومان رسید که پیشبینی میشود تا پایان سال 53 تومان محقق شود که برای سال آینده نیز 45 تومان EPS برای هر سهم شرکت بورس پیش بینی شده است.
وی درباره افزایش سرمایه شرکت بورس اظهار کرد: شرکت بورس به دنبال خرید ساختمان جدید است که برای خریداری آن به افزایش سرمایه نیاز دارد که این امر در واحد مالی در حال پیگیری است ولی هنوز پیشنهادات آن نهایی نشده است.
* دستورالعملی برای پذیرش شرکتهای تعاونی سهامی عام نداریم
مدیرعامل شرکت بورس در ادامه این نشست در مورد پذیرش شرکتهای تعاونی سهامی عام در بورس اظهار کرد:هر شرکتی که قصد ورود به بورس را دارد ابتدا باید به سهامی عام تبدیل شده و دستورالعمل پذیرش را رعایت کند. لذا در حاضر دستورالعملی برای پذیرش شرکتهای تعاونی سهامی عام وجود ندارد و پذیرش شرکتهای تضامنی در هیچ جای دنیا صورت نمیگیرد.
* آخرین وضعیت پذیرش بیمه دانا
سخنگوی شرکت بورس در مورد آخرین وضعیت عرضه بیمه دانا در بورس اظهار کرد: در آخرین جلسهای که در وزارت اقتصاد برگزار شد شرکت بورس پیشنهاد کرد که برای عرضه بیمه دانا ابتدا صورتهای مالی 88 شرکت تهیه شده و سپس اطلاعات جدید مجددا در هیات پذیرش مطرح شود.
به گفته وی کسر ذخیره مالیاتی مشکل مهم بیمه دانا برای پذیرش در بورس است که با احتساب آن این شرکت دچار زیان انباشته میشود.
* فعال بودن 23 کد از 200 کد سرمایه گذرای خارجی
وی در ادامه به حضور سرمایهگذاران خارجی در بورس اشاره کرد و با بیان اینکه در حال حاضر از 200 کد سرمایهگذاری خارجی در بورس 23 کد فعال است و عنوان کرد: جذب سرمایهگذاران خارجی به طور جدی در شرکت بورس دنبال میشود ضمن اینکه دسترسی آنلاین به بازار سرمایه حضور سرمایهگذاران خارجی را تقویت میکند.
سخنگوی شرکت بورس در خصوص سهام شناور آزاد شرکتها گفت: سهام شناور آزاد شرکتهای حاضر در بورس به صورت سه ماه یکبار محاسبه و به سازمان بورس ارائه میشد ولی با قانون جدید توسعه ابزارها و نهادهای مالی سهام شناور آزاد شرکتها با مالیات مرتبط شده است لذا با هماهنگی سازمان بورس قرار است دستورالعملهایی تهیه شده و براساس آن فریفلوت شرکتها دقیقا محاسبه و تدوین شود. |