سیوچهارمین نشست اتاق بازرگانی تهران در حالی برگزار شد که برخلاف برنامه پیشبینی شده که قرار بود نمایندگان بخش خصوصی به بررسی برنامه پنجم بپردازند مسائل دیگر اقتصادی کشور بررسی و نقد شدند.
آلاسحاق در مورد علت نامگذاری امسال به "کار مضاعف و همت مضاعف" سخن گفت و علت آن را در عقبماندگی از شاخصهای چشمانداز عنوان کرد و عضوی دیگر از پیامدهای ناگوار واقعی نشدن نرخ راز هشدار داد.
در کنار اینها رضایت داشتن یا نداشتن از عملکرد این دوره هیات نمایندگان اتاق تهران نیز موضوع مطرح شده توسط دیگر اعضا بود که در مقابل ابراز شرمندگی عضوی و اذعان به موفق نبودن عضوی دیگر، یکی هم به دستاوردهای اتاق اشاره کرد. البته نایب رییس اتاق هم اعتقاد دارد: اتاق بازرگانی تهران یک تحول فوقالعادهای در شعب اتاق ایران ایجاد کرده است.
به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری دانشجویان ایران ، حضور محسن صفایی فراهانی پس از چند ماه غیبت با دلیل مشخص در اتاق بازرگانی تهران و نبود مدیر روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران به دلیل نامشخص از جمله حاشیههای مهم این نشست بود.
البته در مورد نبود مدیر روابط عمومی اتاق تهران هم بحث بیماری او شنیده شد و هم بحث استعفا که هنوز به صورت رسمی در این مورد سخنی بیان نشده است. قبل از این نیز سخنانی در مورد رفتن یا نرفتن او شنیده میشد که نبود او در این جلسه به این موضوع دامن زد.
در کنار این، در این نشست مدیرعامل بانک توسعه صادرات و مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی به عنوان نمایندگان وزارت بازرگانی در اتاق تهران معرفی شدند.
وجود ظرفهای حاوی آجیل و خوشوبشهای فعالان بخش خصوصی در اولین نشست آنها در سال 89 نیز قابل توجه بود که با بیان تسلیتهای رییس اتاق تهران به چهار فعال اتاق بازرگانی به دلیل از دست دادن اقوامشان این شادی چندان دوام نداشت.
* در همه شاخصهای چشمانداز یک عقبماندگی داریم
رییس اتاق بازرگانی تهران در اولین نشست سال جاری این اتاق با طرح این سوال که چرا امسال به عنوان سال "همت مضاعف و کار مضاعف " انتخاب شده است، گفت: واقعیت این است که برای شرایط کشور چشمانداز را باید ملاک قرار دهیم که در همه شاخصهای آن یک عقبماندگی داریم و برای جبران این عقبافتادگی است که باید کار بیشتری انجام شود.
آلاسحاق ادامه داد: لازمه این کار این است که انگیزههای کار و تلاش مضاعف را جستجو کنیم که اگر امیدی به رشد و توسعه نباشد به مشکل برمیخوریم. برای این که تلاش و همت مضاعف داشته باشیم فضای کشور باید از حالت رکودی بیرون بیاید. اولین شرط کار مضاعف این است که از رکود خارج شویم.
وی اضافه کرد: آنچه ما از بودجه و سخنان وزیر اقتصاد در امسال مشاهده کردهایم این است که به نظر میرسد قرار است به رکود توجه شود که لازمه آن یک نگرش انبساطی است و در خط مقدم آن نیز نظام بانکی وجود دارد.
آلاسحاق با اظهار امیدواری از این که کار مضاعف در عمل نیز عملیاتی شود، افزود: در ابتدای سال مقام معظم رهبری بازدیدی از ایرانخودرو داشتند که در این بازدید بحثی توسط ایشان مطرح شد که در حدود 30 سال در حوزه نظر و عمل این بخش شاهد نوساناتی بودیم و به نوعی این سخنان فصلالخطاب آن خواهند بود. ایشان بیان کردند تولید ما باید صادرات محور باشد که اگر به این جهتگیری در عمل بها داده شود، یک نگرش تحولی در حوزه اقتصاد ما خواهد داشت. ما باید از فضای دروننگر به بروننگر در حوزههای اقتصادی و سیاسی برسیم.
رییس اتاق تهران با تاکید بر واردات برای تولید در جهت صادرات و تامین نیازهای داخلی، با اشاره به طرح هدفمندسازی یارانهها اظهار کرد: در هدفمندسازی یارانهها نیز اتاق بازرگانی تهران یک کار تخصصی و پژوهشی را با دانشگاه شریف داشته که برای روسای قوا و وزرای صنایع و بازرگانی ارسال کردهایم.
وی در مورد برنامه پنجم نیز عنوان کرد: برنامه در مجلس در حال عملیاتی شدن است و اتاق هم فعالانه حضور خواهد داشت و شرایط به گونهای است که شاید بتوان یک کار جدی با مجلس داشت.
* اگر نرخ ارز دست نخورد صنعت نابود میشود
در ادامه این نشست، محسن حاجیبابا ـ عضو اتاق بازرگانی تهران ـ با اشاره به بسته سیاستی ـ نظارتی بانک مرکزی گفت: در مورد عقود مبادلهای که در این بسته مطرح شده، باید بگویم هیچیک از بانکها یک ریال هم پرداخت نمیکنند و برای همین در این حوزه اتاق بازرگانی باید این سوال را مطرح کند که عقود مبادلهای دارد کجا میرود؟
وی در مورد نرخ ارز نیز متذکر شد: اگر نرخ ارز دست نخورد عملا صنعت امروز نابود خواهد شد. یعنی امکان رقابت در هیچ صنعتی با این هزینههایی که صورت میگیرد وجود ندارد.
حاجیبابا در ادامه در مورد بازتوزیع درآمدهای ناشی از هدفمندسازی یارانهها نیز بیان کرد: هیچ راه کارشناسی عادلانهای برای توزیع این 30 درصد درآمد ناشی از هدفمندسازی یارانهها وجود ندارد. بلکه تنها راه حل این مشکل واقعی کردن نرخ ارز است.
در ادامه این نشست اسدالله عسگراولادی ـ عضو دیگر اتاق تهران ـ نیز در مورد نرخ ارز این گونه عنوان کرد: برای نرخ واقعی ارز باید یک کار کارشناسی صورت بگیرد و اقتصاددانها نه اقتصادخوانها پس از بررسی نرخ واقعی ارز را اعلام کنند.
علاء میرمحمد صادقی ـ نایب رییس اتاق بازرگانی تهران ـ هم در سخنانی کوتاه در مورد عملکرد این دوره هیات نمایندگان اتاق تهران هرچند بابت آنچه او قصور عنوان کرد، عذرخواهی و اظهار شرمندگی کرد اما یادآور شد: اتاق بازرگانی تهران یک تحول فوقالعادهای در شعب اتاق ایران ایجاد کرده است.
* موفق نبودیم!
پدرام سلطانی ـ عضو اتاق بازرگانی تهران ـ هم در سخنانی بیان کرد: تصور ما از آنچه اتاق بازرگانی، صنایع و معادن است و اقداماتی که انجام میدهد با آنچه اعضای آن در این مورد تصور دارند، تفاوت آنچنانی دارد. مثلا نمود واقعی این است که اعضای هیات نمایندگان گروهی از مدیران خوب و اندیشمند بخش خصوصی هستند اما نمود بیرونی این است که اتاق جای عدهای آدم پولدار است. یا این که نمود داخلی این است که ضمانت اجرایی برای انجام کار نداریم اما نمود بیرونی این است که اعضا فکر میکنند هرکاری را میتوانند در کشور انجام دهند. شاید اتاق آنگونه که باید و شاید خود را به اعضایش معرفی نکرده است.
وی اذعان کرد: شخصا اعتقاد دارم که در این سه ساله موفق نبودیم. من تاکید میکنم مهمترین ذینفعان تشکلهای مردم نهادی اعضایش هستند.
سلطانی در ادامه در مورد این سخنان آلاسحاق که در سال جاری اولویت با اقتصاد باشد، هم عنوان کرد: اولویت دادن به اقتصاد در فضایی که چشماندازی مناسبی وجود نداشته باشد اصولی نیست. الان با اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها برنامه فعالیت بنگاهها به هفته و ماه رسیده است.
* به بازی گرفتن اتاق، دستاوردی ارزشمند!
اما در مقابل این سخنان سلطانی احمد پورفلاح ـ عضو دیگر اتاق تهران ـ به حمایت از هیات نمایندگان این دوره اتاق تهران پرداخت و در سخنانی در مورد جایگاه اتاق تهران گفت: امروز جایگاه اتاق بازرگانی تهران در حدی ارتقاء یافته که هیچ طرح و لایحهای نیست که بدون در میان گذاردن آن با اتاقیها و کسب نظر کارشناسانه هیات نمایندگان بخش خصوصی به مرحله تصمیمگیری نهایی برسد.
وی ادامه داد: اگرچه هنوز تا شرایط ایدهآل و تاثیرگذاری قابل قبول بر مصوبات و تصمیم تصمیمسازان راه بیشتری را باید طی کنیم اما تا همین میزانی که به حرفهایمان گوش میدهند و در مراحل بررسی برنامهها ما را به بازی میگیرند خودش دستاورد با ازرشی است.
پورفلاح در ادامه از جمله دستاوردهای این دوره هیات نمایندگان اتاق تهران را مقبولیت بین دولتمردان و نمایندگان مجلس و دانست و یادآور شد: بها دادن به حضور زنان در عرصه اقتصاد و حمایت از شورای فعال بانوان اتاق و همچنین استقبال از جوانان برای شروع و ادامه فعالیتهای اقتصادی نیز از جمله دستاوردهای دیگر اتاق بازرگانی تهران بوده است.
وی در ادامه اظهار کرد: اهم برنامههای پیشرو در سال جاری مواردی چون پیاده کردن برنامه استراتژیک، تکمیل تجویز اتاق جدید تهران و جابهجایی و تداوم و افزایش ارتباط با سطوح برنامهریزی و تصمیمگیری در سه قوه و همچنین افزایش سرویسدهی از نظر کیفی و کمی به اعضاست.
این عضو اتاق تهران در پایان یادآور شد: شرایط جاری و برنامههای پیشرو به ویژه رکود حاکم بر فضای کسب و کار، تورم غیرمعقول، تهدیدها و بحرانهای جهانی، نگرانی از چگونگی پیاده شدن طرح حذف یارانه و هدفمند کردن آن و بازتابهاب قابل پیش بینی آن، برنامه پنجم توسعه، چشمانداز مورد انتظار در سال 1404 و سیاستهای پولی و بانکی جاری، حضوری قویتر و منسجمتر طلب میکند.
پس از بیان این سخنان، در پایان جلسه رییس اتاق تهران با اذعان به اینکه اصلا قرار بود در این جلسه لایحه برنامه پنجم بررسی شود، بررسی این موضوع را به جلسههای بعدی موکول کرد. |