|
|
|
|
اخبار سال |
فروردین | اردیبهشت | خرداد |
تیر | مرداد | شهریور |
مهر | آبان | آذر |
دی | بهمن | اسفند |
|
|
|
|
|
|
|
|
۰۹ خرداد ۱۳۸۹ |
نمایشگاه توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران پس از 11 سال در شهر دوحه قطر برگزار شد و این در حالی بود که مسئولان و مجریان برگزاری این نمایشگاه میتوانستند با برنامهریزی منسجمتری پا به عرصه بینالمللی بگذارند.
|
نمایشگاه توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران در حالی در شهر دوحه قطر پس از 11 سال برگزار شد که بعد از چهار روز کار متوالی به کار خود پایان داد، البته در راستای برگزاری نمایشگاه ناهماهنگیهایی به وجود آمد که سبب اعتراضهای بسیاری به برپایی این نمایشگاه از طرف شرکتکنندگان و تیم همراه حاضر شده بودند، شد. این نمایشگاه در تاریخ 23 اردیبهشت سال جاری با شرکتکنندههایی از سراسر کشور در محل نمایشگاه بینالمللی شهر دوحه قطر با حضور غضنفری وزیر بازرگانی ایران و یوسف حسین کمال وزیر بازرگانی کشور قطر آغاز به کار کرد. این نمایشگاه با حضور 134 شرکت ایرانی در فضایی به مساحت 2 هزار و 716 متر مربع در شهر دوحه قطر برپا شد و این در حالی بود که در زمینههای فرش دستباف، فرش ماشینی، گلیم، سنگ، سیمان، صنایع مختلف همچون فولاد مبارکه، ذوبآهن، فولاد اکسین، دانشگاه شریف، بیمارستانهای مختلف در سراسر کشور مانند بیمارستان امید اصفهان، بیمارستان MRA، صنایع غذایی یک و یک، کاله، پگاه، زعفران، آب معدنی، صنایع دستی و دانشگاه آزاد قزوین و شریف تهران، مصالح ساختمانی، پزشکی و دارویی، شرکتهای صنعتی، نفت، گاز و پتروشیمی، نانو تکنولوژی، خودرو، کشاورزی، فولاد و شیلات و بسیاری از انرژیهای نو و صنایع مختلف دیگر برای ارائه دستاوردهای خود در این نمایشگاه غرفهای را به خود اختصاص داده بودند.
* اصفهانیها در جذب مخاطب پیشکسوت بودند غرفهها با فضاهای متفاوت و بنا به درخواست شرکتکنندگان و مقتضیات مربوطه به غرفهداران اختصاص یافته بود که غرفه سازمان عمران زایندهرود و صنایع دستی اصفهان از نظر حجم و مساحت بزرگترین بوده و در مواردی نیز با استقبال شدیدی از مراجعهکنندگان روبهرو بود.
* مسئولان نمایشگاه خلف وعده کردند مقرر شده بود که این نمایشگاه در فضایی حرفهای برگزار شود و از ورود افراد زیر شش سال خودداری شود که در زمان برگزاری این نمایشگاه شاهد حضور کودکان زیر سن گفته شده بودیم و این سبب اعتراض برخی از غرفهداران به ویژه افرادی که برای ارائه کارهای تخصصی و فعالیتهای منحصر به فردی در ایران شده بودند و قصد حضور در این نمایشگاه را ارتباط با افراد متخصص بیان میکردند، شد که به خواسته خود بنا به گفته مسئولان شرکت نمایشگاه بینالمللی استان اصفهان که میزبان برگزاری این نمایشگاه بود نشده بودند و این امر منجر به اعتراض و ناراحتی این شرکتکنندگان شده بود.
* کشورهای حاشیه خلیج فارس از مهمترین بازدیدکنندگان نمایشگاه بودند این نمایشگاه بعدازظهرها از ساعت چهار تا 10 شب برای بازدید افراد مورد استقبال قرار میگرفت و با استقبال مردم ساکن در شهر دوحه و بسیاری از افراد که از دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس برای بازدید از نمایشگاه دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران به این شهر آمده بودند مواجه میشد. حضور افراد به ویژه در روزهای آخر برپایی این نمایشگاه و ساعتهای پایانی بسیار مورد توجه قرار میگرفت و با ازدحام جمعیت روبهرو میشد البته این در حالی بود که در این زمان بسیاری از غرفهداران به ویژه غرفهداران استان فارس که بخشی از فضای نمایشگاه و غرفههای متعددی را به صورت متوالی به خود اختصاص داده بودند خالی بود و فضای ناپسندی را برای نمایشگاه به وجود میآورد و در بسیاری از موارد بازدیدکنندگان با تعجب از این برخورد آنان در ساعات برگزاری نمایشگاه مواجه میشدند و کسی را برای دریافت پاسخ سئوالهای مربوطه خود نمییافتند. برخی از بازدیدکنندگان نیز اعتراض داشتند که چرا نمیتوانند محصولات ارائه شده را خریداری کنند و این سبب حضور کم بازدیدکنندگان در این نمایشگاه شده بود.
* تبلیغات و رایزنیها برای نمایشگاه دوحه پربار نبود نمایشگاه توانمندیهای جمهوری اسلامی با توجه به اینکه برای نخستین بار برگزار میشد میتوانست فرصت مناسبی برای ایجاد ارتباطات گسترده و بهتر در زمینه صنایع مختلف با کشورها و تجار مناطق کشورهای حاشیه خلیج فارس شود و این در حالی بود که بسیاری از افراد از برقرار نشدن ارتباط با مسئولان و اشخاص مطرح گلایه داشتند و معتقد بودند مسئولان برگزاری نمایشگاه باید در این راستا اقدامات و تبلیغات گستردهای را با رایزنیهای ویژه انجام میدادند. این غرفهداران که به ویژه در زمینه صنایع و فناوریهای نوین که نیاز به ایجاد ارتباط با افراد متخصص را دارد از بدون برنامه بودن و ناهماهنگی برگزاری این نمایشگاه اعتراض داشته و مسئولان برگزاری این نمایشگاه را به انجام ندادن قولها و وعدههای مربوطه برای ایجاد ارتباط با فراهم نکردن زمینههای مختلف در این راستا مورد اتهام قرار میدادند.
* اجناس مورد نمایش غرفهداران خسارتهای بسیاری دید وارد شدن کالاهایی که برای ارائه محصولات شرکتکنندهها در غرفههای خود بود نیز با ناهماهنگیهایی همراه بود و این در حالی بود که یک روز بعد از افتتاح و آغاز به کار نمایشگاه کالاهای مورد نمایش به دست غرفهداران رسید و همچنین بسیاری از این کالاها نیز با مشکل مواجه شده بود و در مواردی نیز مورد خسارت جدی قرار گرفته که غرفهداران مجبور به عودت و برگشت دادن اجناس خود شده بودند.
* هزینه ترخیص کالا برای غرفهداران بسیار گران بود این در حالی بود که برای بازگشت کالاها و محصولات مورد نمایش در غرفههای نمایشگاه نیز غرفهداران با مشکل مواجه بودند و در مواردی هزینه ترخیص کالاهای مربوطه به میزانی گزاف بود که شرکتکنندهها با قیمتهای نازلی آنها را مورد فروش قرار دادند یا به صورت رایگان در اختیار افراد مختلف قرار میدادند تا از پرداخت هزینه بالاتر از میزان گفته شده به کشور مربوطه برای خروج کالا جلوگیری شود. این در حالی است که محمد مرتضوی مدیر تولیدات فرش نایین از گران بودن هزینه ترخیص کالاها و اجناس گلایه داشت و اظهار داشت: تولیدکنندگان و شرکتهای حاضر در نمایشگاه در مواردی مجبور شدهاند کالاهای خود را به ایران برنگردانند و این در حالی است که عدهای نیز اجناس خود را زیرقیمت و یا به صورت رایگان به دیگران دادهاند.
* مخترعان جوان دانشگاهی بدون غرفه ماندند ندادن غرفه به مخترعان جوانی که برای حضور در این نمایشگاه از دانشگاه قزوین حضور داشتند نیز از دیگر مشکلات مطرح برای جوانان حاضر شده در این نمایشگاه بود و این در حالی بود که پس از دو روز دو نمونه از خودروهای ساخته شده آنان در گوشهای از نمایشگاه بود و دو خودروی دیگر در خارج از نمایشگاه قرار داشت و این در حالی است که بازدیدکنندگان نیز از حضور دو خودرو در کنار غرفه هتلداران استان اصفهان متعجب بودند و فضای نامناسبی داشت. نمایشگاه قطر فرصت مناسبی برای ایجاد ارتباط بهتر در زمینههای فرهنگی نیز بود که باز هم به دلیل نبود تجربه از این فرصت گرانمایه استفاده نشد،چراکه عدم حضور مسئولان روابط عمومی برای اطلاعرسانی و ایجاد هماهنگی بین بخشهای فرهنگی و هنری در این نمایشگاه بسیار خالی بود.
* بیبرنامگی مسئولان برگزاری نمایشگاه سبب زیرسئوال رفتن اصفهان شد باز آنجایی که شرکت نمایشگاه بینالمللی استان اصفهان مسئول برگزاری این نمایشگاه بود بدون برنامه و ناهماهنگی در اجرای برنامهها و همچنین ارائه خدمات سبب زیر سئوال رفتن اصفهان و مسئولان اصفهانی بین شرکتکنندگان در این نمایشگاه و غرفهداران شده بود و در موارد بسیاری این مشکل را از ناحیه همه مسئولان اصفهانی بیان میکردند و این در حالی است که استان اصفهان شایسته نامیدن چنین القاب و الفاظی نبود و بیبرنامگی عدهای به نام استان اصفهان تمام شد.
* مسئول نمایشگاه حاضر به مصاحبه نشد همچنین باید یادآور شد که مسئول امور خارجه نمایشگاه بینالمللی استان اصفهان که مسئولیت اجرایی نمایشگاه را به عهده داشت حاضر به انجام مصاحبه در این راستا و انتقال اعتراضهایی که غرفهداران به خبرنگار مربوطه برای انعکاس آن به مسئولان کرده بودند نشد. نبود تبلیغات کافی برای برگزاری این نمایشگاه در سطح شهر دوحه نیز از دیگر مشکلات این نمایشگاه و برگزارکنندگان بود که سبب نارضایتی و اعتراض غرفهداران شده بود. استاندار اصفهان نیز پس از بازدید یک روزه از فضای نمایشگاه تبلیغات در این نمایشگاه را با توجه به اهمیتی که داشت ضعیف دانست و بیان داشت: در حال حاضر بحث گردشگری و ارتباطات فرهنگی از مهمترین مسائل محوری بوده و با رویکردی که دولت در زمینه مسائل فرهنگی و اجتماعی دارد، تصمیم گرفتهایم مناسبات فرهنگی را به ویژه با کشورهای اسلامی توسعه دهیم. وی با بیان اینکه در این راستا هم رفت و آمدهای سیاسی دارای اهمیت است و هم موجب ایجاد تعاملات فرهنگی میشود، بیان داشت: در این راستا ارتباطات تجاری و بازرگانی در حوزه اقتصاد نیز میتواند این تعاملات را گسترش دهد. علیرضا ذاکراصفهانی تصریح کرد: در بین کشورهای موجود احساس میشود که کشورهای همسایه و به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس اهداف بسیار مناسبی هستند، در این راستا دعوتهایی را از مسئولان کشورهای مربوطه برای رسیدن به اهداف بلند در زمینههای مختلف انجام دادهایم. وی با اشاره به اینکه قطر از جمله کشورهای هدف میتواند باشد، گفت: به دلیل ارتباطات فرهنگی و تعاملاتی که میتواند وجود داشته باشد و با توجه به اینکه نوع روابط ایران و قطر در یک سطح مطلوب است، گمان میرود با ایجاد این نمایشگاهها بتوانیم ارتباطات را گسترش دهیم. ذاکراصفهانی با بیان اینکه میتوان از این ارتباطات در زمینه اقتصادی استفاده کرده و سطح اقتصاد را گسترش داد، افزود: حضور تولید کنندگان ایرانی در قطر میتواند تأییدکننده این موضوع باشد و حاصل آن دستاوردهای صنعتی و فرهنگی ایران در قطر خواهد بود. وی با اشاره به اینکه شواهد و گفتهها حاکی از این است که بازدید از نمایشگاه خوب بوده است، بیان داشت: نگاهی که به مجموعه داشتیم نشان میدهد بعد از تهران، استان اصفهان در رتبه دوم قرار دارد.
* تبلیغات بیان کننده تواناییهای موجود در نمایشگاه نبود استاندار اصفهان با بیان اینکه به هر حال ضعفهایی وجود دارد که باید در نمایشگاههای بعدی برطرف شود، اظهار داشت: در بعد تبلیغاتی و معرفی نرمافزاری تولیدات، ضعف عمدهای وجود دارد. وی ادامه داد: تولیدکنندگان سختافزارهای خود را در معرض دید بازدید کنندگان قرار دادهاند، اما در بعد نرم افزاری عمل نشده است. ذاکراصفهانی با اشاره به اینکه بسیاری از تولیدات موجود در دنیا از نظر تبلیغات در سطح پایینی هستند، اما تبلیغات توانسته چهره ممتازی را برای آنان به وجود آورد، گفت: بهترین و با کیفیتترین تولید را در کشور داریم، اما تبلیغات بسیار ضعیف است و نتوانسته تواناییها را نشان دهد. وی با بیان اینکه باید تولیدکننده به صورت نرمافزاری تولید خود را معرفی کند، بیان داشت: بازدید کننده شناختی از تواناییها ندارد و باید آنان را نشان دهد. استاندار اصفهان ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این نمایشگاه اضافه کرد: تعاملات ویژه و دشواری برای برگزاری اینچنین نمایشگاهها نیاز است. غرفهدارانی که برای ارائه کالاها و خدمات و فناوریهای خاص در این نمایشگاه حضور داشتند از استقبال افراد عام در این نمایشگاه معترض بودند و این در حالی بود چیدمان غرفهها نیز از دیگر ناهماهنگیهای موجود بود و شرکتها و صنایعی که در مواردی بسیار از یکدیگر متفاوت بودند در کنار یکدیگر قرار داشته و فضای ناپسندی را برای نمایشگاه ایجاد کرده و سبب نارضایتی بسیاری از استقبالکنندگان و گمراهی آنان شده بود.
* محصولات مواد غذایی پیشتاز در نمایشگاه دوحه بود حدود 11 درصد از مساحت کل نمایشگاه به عرضه فرش دستباف، پنج درصد فرش ماشینی، 12 درصد موادغذایی و 11 درصد موسسات و سازمانهای دولتی بیشترین فضای نمایشگاه را به خود اختصاص دادهاند. در این نمایشگاه 134 شرکت ایرانی از شهرهای آذربایجان شرقی، اصفهان، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خوزستان، فارس، کردستان، مازندران، مرکزی و هرمزگان حضور دارند.
* استان تهران بالاترین فضای نمایشگاه را به خود اختصاص داده بود استان تهران با اختصاص 35 درصد از فضای نمایشگاه بیشترین فضای نمایشگاه را به خود اختصاص داده است که پس از آن شهرهای اصفهان با اختصاص 25 درصد، فارس 15 درصد و مازندران 10 درصد به ترتیب بیشترین فضای نمایشگاه را به خود اختصاص دادهاند.
* تعاملات ایجاد شده به بهانه برگزاری نمایشگاه امیدبخش بود البته ناگفته نماند که در حاشیه برگزاری نمایشگاه دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران تعاملات خوبی در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی و فرهنگی با توجه به ارتباطات و ملاقاتهایی که وزیر بازرگانی کشور ایران مهدی غضنفری با مسئولان مربوطه برگزار شد سبب آغاز تعاملات در این راستا شد و تهمینه دانیالی معاون صنایع دستی و گردشگری نیز در زمینه تعاملات فرهنگی جلساتی را برگزار کردند که انتظار داریم سبب تعاملات بسیار در این زمینه شود. مهدی غضنفری با اشاره به اینکه در ملاقات با امیر و ولیعهد قطر از ایران گامهای موثری برای ایجاد ارتباط بین دو کشور برداشته شده است، افزود: درصدد ارتقای این فعالیتها و پیشرفت توانمندی ایران و قطر هستیم. وی با بیان اینکه با کشورهای حاشیه خلیج فارس ارتباط دوستانهای داریم، تصریح کرد: روابط بینالملل قطر ویژه است و در مواردی مورد ظلم جهانیان قرار گرفته است. وزیر بازرگانی ایران ادامه داد: انتظار روابط بیشتری را در راستای توسعه و پیشرفت روابط گستردهتر بین دو کشور داریم. وی تصریح کرد: در صورتی که کشور قطر علاقهمند باشد حاضریم تمام توانمندی ایران در فناوری و عرصههای گوناگون را به این کشور انتقال دهیم. در این راستا با ارائه مذاکرات در نظر گرفته شد که قطر پایگاه فروش صنایع دستی اصفهان شود. احمدرضا مولایی با اشاره به جلسات متعددی که در حاشیه برگزاری نمایشگاه بین مسئولان فرهنگی دو کشور ایران و قطر برگزار شده است، بیان داشت: مسئولان کشور قطر استقبال بسیار خوبی داشتهاند تا بتوانیم در آینده کشور قطر پایگاهی برای فروش صنایع دستی ایران و اصفهان باشد. معاون سرمایهگذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان تصریح کرد: با ارائه مذاکرات مسئولان دو کشور ایران و قطر انتظار داریم قطر پایگاهی برای فروش صنایع دستی کشور و اصفهان باشد.
* تبلیغات برای نمایشگاه دوحه کافی نبود تهمینه دانیالی با اشاره به اینکه نمایشگاه قطر توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران و به ویژه استان اصفهان را در زمینه صنایع دستی نیز به منصه ظهور گذاشته است، اظهار داشت: این نمایشگاه موقعیت بسیار موثر در ایجاد رقابت در بین تولیدکنندگان برای ارائه تولیدات خود ایجاد کرده است. وی با بیان اینکه مناسبات مشترکی که بین دو کشور ایران و قطر وجود دارد در ایجاد ارتباط بیشتر در زمینههای متفاوت بسیار موثر است، بیان داشت: کشورهای حاشیه خلیج فارس نقطه مناسبی برای صادرات ایران محسوب میشود. معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: در طی سفر به قطر دیدارهایی با مسئولان فرهنگی قطر در راستای ارتقای سطح تبادلات انجام شد. وی با اشاره به اینکه نگاه کشور قطر نگاه فرهنگی است، افزود: در صورتی که آغاز نگاه به کشوری با رویکردهای فرهنگی همراه باشد منجر به نگاههای بازرگانی موثر و پایدارتر میشود. نمایشگاه دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در دوحه قطر با میزبانی شرکت نمایشگاههای استان اصفهان و حضور افراد و شرکتهایی از سراسر کشور به کار خود پایان داد و با تمام مزیتها و کاستیها و زحمات و بیبرنامهریزیهایی که در این راستا شده بود به اتمام رسید اما باید تلاشها برای اجرای نمایشگاههای دیگر در سالهای آینده در راستای برطرف کردن نقاط ضعف برای هر چه باشکوه نشان دادن نمایشگاه و تواناییهای جمهوری اسلامی ایران باشد تا در این راستا بتوانیم بدون ضعف و زیرسئوال رفتن کشورمان تواناییهای خود را به منصه ظهور قرار دهیم. |
منبع : فارس |
خبر قبل | خبر بعد |
|
|
|