خانم "اینما کاساد" Inma Casad مدیر برگزاری این نمایشگاه که از هفدهم اسفندماه گذشته در شهر بارسلونا - دومین شهر اسپانیا- در حال برگزاری است، در گفت وگو با خبرنگار "ایرنا" افزود: در این مجموعه آثاری وجود دارد که از شدت عظمت و شکوه، مو را بر تن هر انسانی راست میکند.
وی تصریح کرد: من افراد زیادی را دیدهام که به عنوان مثال، هرگاه در برابر "منشور کوروش" قرار میگرفتند و ترجمه متن آن را میخواندند، اشک در چشمانشان جمع میشد.
"منشور کوروش" به عنوان نخستین قانون مدون جهان درباره حقوق بشر یکی از حدود 500 قطعه و اثر ارزشمند تاریخی از ایران دوران هخامنشیان است که از موزههای ملی ایران، لوور فرانسه و بریتانیای انگلیس در نمایشگاه "امپراتوری فراموش شده: جهان ایران باستان" گرد آمده است.
در "منشور کوروش کبیر" که هنگام تصرف بابل بدست وی در سال 539 پیش از میلاد مسیح - 2544 سال پیش - روی لوحی استوانهای شکل با خط میخی به رشته تحریر درآمده و هماینک به موزه بریتانیای انگلیس تعلق دارد، آمده است: "... من برای صلح کوشیدهام، من بردهداری را برانداختم و به بدبختی آنان (بردگان) پایان دادم و فرمان دادم که همه مردم در پرستش خدای خود، آزاد باشند و آنان را نیازارند. فرمان دادم هیچکس اهالی شهر (بابل) را از هستی ساقط نکند... من همه شهرهای ویران شده را از نو ساختم و فرمان دادم نیایشگاههایی که بسته شده بود را بگشایند و همه خدایان این عبادتگاه ها را به جای خود بازگرداندم... من برای همه مردم، جامعهای آرام فراهم ساختم و صلح و آرامش را به تمامی آنها اعطا کردم." خانم کاساد گفت: این رفتار ایرانیان در دنیای باستان، درسی برای امروز ما و همه جهانیان در قرن 21 است.
وی که مدیر بخش هنری بنیاد "کایشا" بانی برگزاری نمایشگاه در اسپانیا است، با اشاره به "منشور کوروش"، احترام او را به سرزمینها و ملیتهای مختلف، "شگفت انگیز" خواند و اظهار داشت: برای هر بینندهای شگفت انگیز و تکاندهنده است، وقتی میبیند که کوروش کبیر به هر جا میرسید به حقوق مردم و رسوم آن سرزمین احترام میگذاشت و این باید درسی برای امروز باشد.
این مقام اسپانیایی افزود: اگرچه بسیاری از جواهرات باقی مانده دوران هخامنشیان ربوده شده و یا از بین رفته اما در این مجموعه جواهراتی به چشم میخورد که ظرافت و نوع کاری که روی آنها شده است، هر بینندهای را شگفت زده میکند.
خانم کاساد خاطرنشان کرد که مردم غرب بیشتر تاریخ هخامنشیان را از دیدگاه یونانیان که رقیب ایران در دوران باستان بودند، میشناسند و بطور طبیعی، آثار یونانیها در این زمینه بطور کامل با واقعیت منطبق نیست.
وی فقدان اطلاعات لازم درباره ایران و تاریخ آن در اسپانیا را از دیگر عواملی دانست که بنیاد "کایشافروم" را تشویق به برپایی نمایشگاه در شهر بارسلونا کرده است.
مدیر هنری "کایشا فروم" گفت: هدف ما از برگزاری نمایشگاه"امپراتوری فراموش شده"، معرفی چیزی بود که در دانشگاهها تدریس و در کتابها در باره آن توضیح داده میشود.
وی افزود: بسیاری از مردم در غرب فقط اسمی از "شوش" یا "تخت جمشید" را شنیدهاند و حتی نمیدانند این بناها در کجای جهان واقع شدهاند و یا شاید فقط در فیلمها آنها را دیدهاند.
کاساد، شناخت اسپانیاییها نسبت به ایران را بسیار نامناسب توصیف کرد و توضیح داد: از ایران اطلاعات زیادی در اسپانیا در دست نیست و وسایل و تبلیغاتی وجود ندارد که این اطلاعات را به مردم بدهد و آنها تنها آن چیزی را میبینند که در رسانهها و مطبوعات میخوانند.
وی افزود: بسیاری نیز هستند که میخواهند آثار تاریخی ایران رااز نزدیک ببینند، اما واقعیت آن است که تحت تاثیر تبلیغات منفی رسانهها، از سفر به ایران وحشت دارند.
کاساد خاطرنشان کرد: آثار موجود در نمایشگاه "امپراتوری فراموش شده" این امکان را میدهد که بتوان این امپراتوری را همانگونه که بوده است، دید و بسیاری آثار آن را از نزدیک مشاهده کرد.
وی اختصاص فضایی به وسعت یکهزار مترمربع برای برگزاری نمایشگاه در شهر بارسلونا که 400 مترمربع بیش از فضای برگزاری آن در لندن است، ارایه توضیحات کافی و مناسب درباره آثار به زبانهای اسپانیایی و کاتالان و نیز، استقبال گسترده رسانههای اسپانیایی از برگزاری آن را از ویژگیهای این نمایشگاه خواند که پس از لندن، در بارسلونا برپا شده است.
خانم کاساد ابراز اطمینان کرد که بازدید بیش از یک صد هزار نفر از مردم اسپانیا از نمایشگاه موجب شده است اطلاعات ارزنده و واقعی از عظمت و تمدن ایرانی به مردم این کشور اروپایی منتقل شود.
وی بهترین تبلیغ را اطلاع رسانی از طریق خود مردم دانست، زیرا به عقیده وی، آنها از طریق ارتباطات خود بسیار بهتر از رسانهها میتوانند دیگران را از مسایلی مانند شناخت کشورها باخبر کنند.
کاساد بازدیدکنندگان "امپراطوری فراموش شده" را از تمام اقشار جامعه و با سنین مختلف بیان و تصریح کرد: ما در بنیاد کایشافروم افتخار میکنیم توانستهایم کاری انجام دهیم که توجه جامعه اسپانیا را به بخشی از واقعیت های ایران و تاریخ آن جلب کند.
وی گفت: امروزه سینما و هنر معاصر ایران در اسپانیا بسیار موفق عمل کرده و برگزاری کنفرانس ها، نشست ها، نمایشگاهها و کنسرتهای موسیقی میتواند شناخت مردم را از جامعه ایرانی تعمیق بخشد.
این مقام اسپانیایی به همین دلیل بر ادامه برپایی نمایشگاههایی مانند "امپراتوری فراموش شده" و "هفت هزار سال هنر پارسی" در کشورهای مختلف تاکید کرد.
کاساد یکی از عوامل اصلی موفقیت بنیاد کایشا در برگزاری "امپراطوری فراموش شده" را سابقه این بنیاد در برگزاری نمایشگاههایی مانند "هفت هزار سال هنر پارسی" در دو سال گذشته در پنج شهر اسپانیا عنوان کرد.
مدیر هنری بنیاد کایشا گفت: "ما دنبال آن بودیم که علاوه بر بارسلونا بتوانیم مجموعه "امپراتوری فراموش شده" را در شهر مادرید نیز به نمایش بگذاریم، ولی زمان کم برای در اختیار داشتن آثار یاد شده این امکان را به ما نداد." وی یادآور شد موزههای آمریکا و آلمان نیز خواستار برگزاری این نمایشگاه شدهاند، اما موزه بریتانیا با آن موافقت نکرده است.
نمایشگاه "امپراتوری فراموش شده" پس از سه ماه برگزاری روز 21 خرداد به کار خود در بارسلونا پایان خواهد داد.
بازدید از این نمایشگاه در محل "کایشافروم" در "بلوار مارکز د کامیاس" شماره 6 شهر بارسلونا برای همگان رایگان است. |