|
|
|
|
اخبار سال |
فروردین | اردیبهشت | خرداد |
تیر | مرداد | شهریور |
مهر | آبان | آذر |
دی | بهمن | اسفند |
|
|
|
|
|
|
|
|
۲۳ آبان ۱۳۸۴ |
اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با همکاری اتاق بازرگانی و صنعت اسلامی در کراچی، مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی در تهران و وزارت امور خارجه کشورمان همایش دو روزه بازاریابی در پرتو چالش های جهانی شدن و انقلاب فناوری اطلاعات و مخابرات (ICT) را برگزار کرد.
|
مهندس خاموشی: ایران باید جایگاه واقعی خود در اقتصاد جهانی را پیدا کند
• دکتر نهاوندیان: آشنایی با بازارهای کشورهای اسلامی ضروری است
• دکتر غضنفری: تبدیل تجارت سنتی به تجارت الکترونیک صرفه جویی اقتصادی را به همراه دارد
پدیده جهانی شدن امروزه به عنوان فرآیندی که قرار است همه کشورهای جهان را تحت پوشش قرار دهد نیازمند ابزارهایی است که باید مورد توجه ویژه کشورهای در حال گذار قرار گیرد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی ایران مهندس علینقی خاموشی رییس اتاق بازرگانی ایران در سمپوزیوم بازاریابی در پرتو چالش های جهانی شدن و انقلاب فناوری اطلاعات و مخابرات ضمن بیان این مطلب گفت: یکی از مهمترین ابزارهای مورد نیاز ما برای ورود به دنیای جدید، دسترسی به سیستم های اطلاعاتی و ارتباطی پیشرفته است که کشورهای جهان سوم فاقد توان لازم برای دستیابی به این سیستم ها هستند.
وی در ادامه گفت: کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در جوامع توسعه یافته سبب بروز شکاف اطلاعاتی بین جوامع فقیر و غنی شده است به طوری که در دهه گذشته مبنای ارزیابی عقب ماندگی و یا پیشرفت کشورها نحوه دسترسی آنها به تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات بوده است.
رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه ضمن اشاره به موقعیت کشور ایران در روند جهانی شدن گفت: قوانین رسمی و مقررات کشور باید در زمینه قانونمندی های الکترونیکی و فناوری اطلاعات از انعطاف پذیری لازم برخوردار باشند. زیرا، تا بسترهای حقوقی در بکارگیری تکنولوژی اطلاعات مهیا نشود توفیقی در این زمینه حاصل نخواهد شد.
وی در ادامه افزود: خوشبختانه دولت حاضر لزوم پیوند این پدیده شگرف را با توسعه اقتصادی و تجاری، بازاریابی، آموزشی، فرهنگی، صنعتی، پزشکی، دامپزشکی، غذایی، دارویی و حتی سیاسی احساس نموده و جهت گیری های کلی برنامه های خود را برای تحقق جامعه اطلاعاتی مشخص نموده است به ویژه آن که در اهداف کلان و سمت گیری های راهبردی در برنامه چهارم توسعه نیز به قرار گرفتن ایران در جایگاه اول اقتصادی علمی و فناوری منطقه اشاره شده است و نسبت به استفاده از فناوری اطلاعات و برنامه های دولت الکترونیک در بخش راهکارهای اصلاح ساختاری در دولت جناب آقای احمدی نژاد نیز تاکید گردیده است.
وی سپس گفت: بدون شک تداوم برپایی همایش هایی از این قبیل نیز که فناوری اطلاعات و ارتباطات و دانش الکترونیک را از ابعاد مختلف مورد بحث و بررسی قرار می دهد. زمینه آشنایی مدیران شرکت های تولیدی و بازرگانی و خدماتی را با پدیده جهانی فناوری اطلاعات و جامعه اطلاعاتی و نقش آن در حوزه های فعالیت آنان فراهم می سازد.
دکتر محمدرضا کرباسی دبیرکل اتاق بازرگانی کشورهای اسلامی نیز در آغاز این همایش گفت: کسب و کار الکترونیکی یکی از پیچیده ترین و مهمترین ابزار جهانی شدن به شمار می آید و نمای فرآیند شتابانی است که با شیوه های نوین بازارهای کار، سرمایه، کالا و خدمات را در پهنه جهانی به هم پیوند می زند.
وی در ادامه گفت: در حقیقت کسب و کار الکترونیکی مرحله بلوغ تلاش هایی است که در مبادله الکترونیکی اطلاعات برای تسهیل عملیات تجاری آغاز شده بود.
وی افزود: در چنین شرایطی کشورهای اسلامی که بخش بزرگی از جمعیت جهان را در اختیار دارند لازم است در رویکرد خود به فناوریهای نوین و استفاده از آنها در جهت منافع بخش های مختلف اقتصادی علی الخصوص بخش خصوصی تجدید نظر نمایند.
مدیرکل اتاق اکو در ادامه گفت: کل حجم فناوری اطلاعات در سال 2004 در بخش سخت افزاری و نرم افزاری بالغ بر 970 میلیارد یورو بوده است و از همین رو است که کارآفرینی و کسب و کار در فضای الکترونیکی با رشدی چندین برابر نرخ رشد تولید و تجارت جهانی، مرتباً بر سهم خود از حجم بازار می افزاید.
اکنون نرخ رشد تولید جهانی در حدود 5 درصد و رشد تجارت جهانی حدود 8 درصد است ولی تجارت الکترونیکی نرخ رشدی بیش از 50 درصد را به خود اختصاص داده است.
دکتر محمد نهاوندیان رییس مرکز ملی جهانی شدن و مدیر مسوول مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی نیز در سخنانی در این همایش در خصوص بازاریابی در عرصه جهانی شدن و ICT با اشاره به مفاهیم اصلی بازار و بازاریابی تصریح کرد: بازار به معنای محل ملاقات عرضه با تقاضا و بازاریابی در ساده ترین تعریف فعالیتی است که بین نقطه عرضه و تقاضا ایجاد ارتباط می کند.
وی با اشاره به تحولات جدید در عرصه جهانی شدن گفت: در شرایط حاضر اتفاقات مهمی رخ داده است که فضا را رقابتی تر کرده است و بازاریابی می تواند در فضای رقابتی یا غیر رقابتی صورت بگیرد، لذا هرچه فضا رقابتی تر باشد فریب و حاشیه های غیرمعمول کمتر می شود.
نهاوندیان تاثیر بهره گیری از ICT را سهل، سریع و ارزان کردن ارتباط اطلاعات و بازاریابی عنوان کرد و گفت: ملاقات دادن و ایجاد ارتباط بین عرضه و تقاضا بیشترین تاثیر را از این امکان جدید می گیرد.
وی با بیان اینکه بازاریابی قبل از جهانی شدن وجود داشته است، گفت: بازاریابی، مشتری مداری و تولید را ارتقاء می بخشد و این امکان را در فرآیند تولید به وجود می آورد که تولیدکننده از نقطه اول نظریات مشتری را در جریان تولید مورد توجه قرار دهد.
وی گفت: همچنین بازاریابی جمع بین صرفه مقیاس و توجه به ذائقه مصرف کننده را ممکن می سازد. مشکل تولید انبوه این است که ذائقه را یکسان فرض می کند اما ارتباط الکترونیکی در حین بهره مندی از صرفه مقیاس، متناسب با سلیقه مصرف کننده، امکان تولید را ایجاد می کند. رابطه بازاریابی از حالت یکسویه به رابطه دو سویه تبدیل می شود و به جای تبلیغات وسیع خیابانی امکان ارتباط دو سویه فراهم می شود.
نهاوندیان در ادامه با اشاره به تحولات قرن 21 گفت: می شود در قرن 21 زندگی کرد و از ابتدایی ترین امکانات محروم ماند و در سالهایی که شاهد بالاترین رشد اقتصادی هستیم، یک میلیارد نفوس بشر روزانه درآمدی کمتر از یک دلار داشته باشند؛ لذا صرف اینکه بگوییم در عصر جهانی شدن هستیم ما را از دستاوردهای این انقلاب بهره مند نمی کند، مگر اینکه خود از این انقلاب استفاده کنیم.
وی با ابراز تاسف از اینکه در کشورهای اسلامی امکان استفاده از شرایط جدید برای ارتقاء و گسترش بازارهای اسلامی وجود ندارد گفت: در اثرگذاری فرایند جهانی شدن در کشورهای اسلامی توفیق چندانی نداشته ایم ضمن اینکه عمده ترین ابزار بازاریابی، اطلاعات اقتصادی است در نگاهی به بازارهای کشورهای اسلامی در می یابیم که اطلاعات اقتصادی در مراحل مختلف استخراج، فرآوری، توزیع و مصرف اطلاعات، بسیار اندک است.
وی گفت: متاسفانه مدیران بنگاه های ما تابع تصمیم گیری هایشان مجموعه های اطلاعاتی اندکی است که آنهم از طریق کشورهای غیر اسلامی کسب کرده اند در حالیکه بانک های اطلاعاتی کشورهای غیراسلامی از مواد اولیه و نیروی انسانی و سرمایه های کشورهای اسلامی بهره مند هستند، لذا ما به این سبب که در تولید، فرآوری و مصرف اطلاعات اقتصادی کاری نکرده ایم، اطلاعاتمان به صورت مواد اولیه در اختیار دیگران قرار می گیرد.
وی در خصوص فعالیت های مرکز تحقیقات و اطلاع رسانی اتاق اسلامی گفت: در یکسال گذشته یکی از اصلی ترین پروژه های این مرکز تدوین دایرکتوری اطلاعات کشورهای اسلامی است تا اطلاعات مفید و کارآمد اقتصادی را در اختیار مدیران در سطح کلان و خرد قرار بدهیم که این امر در ارتقاء تجارت درون گروهی کشورهای اسلامی بسیار مفید خواهد بود.
وی با تاکید بر این مساله که صنعتگران، سرمایه گذاران و موسسات تجاری باید نسبت به بازارهای خود آشنایی داشته باشند، افزود: متاسفانه ما نسبت به بازارهای دیگر بیشتر آشنا هستیم تا بازارهای کشورهای اسلامی و لذا بحث آموزش برای ما بسیار مهم است.
نهاوندیان، جوانان را موتورهای محرکه ICT در اقتصاد دانست و گفت: در اقتصاد ما و کشورهای اسلامی برای به بهره مندی، نیاز به برنامه ریزی در ساختار، بنگاه و دولت داریم.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد با توانمندسازی به هدف اعتمادسازی و عزتمندی کشورهای اسلامی دست پیدا کنیم.
«عقیل جاسم» دبیرکل اتاق بازرگانی کشورهای اسلامی هم در این سمینار ضمن اعلام پیام «شیخ صالح» رییس اتاق اسلامی و ابراز امیدواری وی از هرچه پربار بودن کارگاه آموزشی در مصاف با جهانی شدن و انقلاب اطلاعات این سمینار را فرصت مناسبی برای تبادل اطلاعات در زمینه گسترش تجارت الکترونیک و ICT دانست.
به گفته وی تجارت الکترونیک و IT (تکنولوژی اطلاعات) ابزارهای قوی برای بازاریابی هستند که امکان ایجاد ارتباط بین تجار را بدون کمترین هزینه ای فراهم می کنند.
جاسم افزود: شرکت های کوچک و بزرگ می توانند از این ابزار برای یافتن بازار در سایر کشورها استفاده کنند و ICT از بنگاه های کوچک و بزرگ برای ورود به بازارهای جهانی حمایت می کند.
وی تاکید کرد: باید سیاست های مناسبی برای افزایش توان رقابتی، کاهش هزینه ها، گسترش نوآوری ها و پر کیفیت کردن خدمات اتخاذ کنیم که نیروهای آموزش دیده در این میان نقش مهمی را بازی می کنند.
وی با بیان اینکه کشورهای عضو OIC باید رویکرد مشارکتی به توسعه داشته باشند و پایه های ICT را مستحکم کنند، گفت: برای اینکه یک جامعه مبتنی بر اطلاعات داشته باشیم باید استفاده خاصی از منابع انسانی کنیم.
وی پیشنهاد کرد: یک کمیته پیگیری مرکب از اعضایی از اتاق های بازرگانی و یک یا دو عضو از کشورهای عضو اتاق اسلامی تشکیل شود که مسوول پیگیری و نهایی کردن برنامه های آموزشی و برپایی کارگاه های آموزش باشند.
وی با اشاره به جلسه بعدی که در قاره آفریقا برپا خواهد شد گفت: امیدواریم این کنفرانس ها و گفت و گو هایی که در کارگاه های آموزشی صورت می گیرد توصیه هایی برای تدوین استراتژی دیجیتال برای کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در برداشته باشد و بتوانیم جوامع مبتنی بر دانش را راه اندازی کنیم که محصول ارزشمند این کارگاه چراغ راه ما خواهد بود.
دکتر مهدی غضنفری معاون وزیر بازرگانی و رییس سازمان توسعه تجارت نیز در این همایش گفت: بدون یک نگاه سیستمی نمی توان ساز و کارهای تجارت الکترونیک را بوجود آورد.
اگر سطح سرویس دادن به مشتری را به عنوان یک اصل اساسی تجارت الکترونیک در نظر بگیریم متاسفانه در کشور ما وضعیت مطلوبی حکمفرما نیست و تعامل خوبی با مشتری برقرار نیست.
وی در ادامه گفت: تجارت الکترونیک اطلاعات صحیح، دقیق و غیرمغرضانه را در اختیار مشتری قرار می دهد و بهترین کیفیت را با کمترین زمان در اختیار مشتری قرار می دهد.
رییس سازمان توسعه تجارت در ادامه گفت: کاهش هزینه انتقال محصول، کانالهای توزیع ارزان، صرفه جویی های مستقیم، کاهش زمان عرضه، نوآوری در تولید و ... در تجارت الکترونیک سبب می شوند تا بنگاه ها به رقابت مندی برسند.
وی افزود: ما باید تلاش کنیم که این شکاف اطلاعاتی را کم کنیم اما باید مواظب بود تا مسیر به شکل صحیحی طی شود و اگر این امر محقق شود و تجارت سنتی به الکترونیک تبدیل شود 21 تا 70 درصد صرفه جویی اقتصادی صورت می گیرد.
مهدی غضنفری در پایان گفت: برای رسیدن به جایگاه مطلوب در تجارت الکترونیک باید با هماهنگی های لازم از انحصار طلبی جلوگیری کنیم، جایگاه دولت و بخش خصوصی را تبیین نماییم و ضعف زیرساختارهای ICT را برطرف کنیم.
|
منبع : اتاق بازرگانی |
خبر قبل | خبر بعد |
|
|
|